Bram heeft ADHD, waardoor hij vaak driftbuien krijgt. Niet zo gek dus, dat zijn ouders hem geen zakmes willen geven voor zijn dertiende verjaardag. Ze zijn bang dat hij een keer iets zal doen wat niet meer goed te maken valt. Bram vindt het vreselijk dat ze hem niet vertrouwen, en neemt stiekem een baantje als autowasser om aan geld te komen. Eindelijk heeft hij het felbegeerde Zwitsers mes bijelkaar gespaard. Maar dan gaat Bram finaal door het lint…

Niet alleen jongeren met ADHD zullen zich in het verhaal van Bram herkennen, maar alle jongeren die te maken hebben met brugklas, verkering, puberteit.
Omslagillustratie: Roelof van de Schans
Ploegsma kinder- & jeugdboeken
ISBN 90 216 1675 0
Recensies
Deze recensie is te vinden op
www.boekanouk.nl <http://www.boekanouk.nl>
Indrukwekkend debuut van Hetty van Aar. Niet alleen beschrijft zij op realistische wijze de belevingswereld van een jongere met ADHD, maar ook de belevingswereld van een jongere in de puberteit, met alle veranderingen die daarbij komen kijken zoals naar de brugklas gaan en verliefd worden.
Dit boek is niet alleen een aanrader voor kinderen met ADHD maar voor alle pubers die het gevoel hebben dat hun ouders hen niet begrijpen.

De volgende recensie is te vinden op
www.hotel-boekenlust.nl/boekvierindex.html <http://www.hotel-boekenlust.nl/boekvierindex.html>. In de Leeshoek bespreekt Patrice Matthee kinderboeken.

Hetty van Aar schreef met Door het lint een vlot en spannend verhaal over een gewone jongen. De dingen waar hij mee bezig is (school, verkering, gezin, vrije tijd) zijn heel herkenbaar voor jongeren. Misschien niet helemaal herkenbaar is Brams worsteling met zijn ADHD. Toch brengt Hetty van Aar dit onderwerp op een vanzelfsprekende manier aan de orde, waarbij ze goed inzicht geeft in de wijze waarop een jongere er zelf mee omgaat.

Deze recensie is te vinden op
www.boekenjeugdgids.nl <http://www.boekenjeugdgids.nl>
De auteur bereikt maximaal begrip voor deze ziekte omdat de beschrijving ervan op natuurlijke manier vervlochten is met het normale bestaan: herkenbare dagelijksheid in de omgang van de broers en zussen onderling, huiswerk, bijbaantjes en verkering. Extra lading krijgt het boek daarnaast door de beschrijving van probleemsituaties als diefstal en pedofilie.