Spannend en toegankelijk: Echt gebeurd

Daan, Krijn en Sven mogen van hun ouders niet naar het jongerencafé, want de kroegbaas zou niet deugen. Ze gaan toch stiekem, maar al gauw wordt hun avondje stappen een nachtmerrie. De kroegbaas vliegt Krijn naar de keel. Daan schiet zijn vriend te hulp en Sven belt in paniek de politie. Als die eindelijk met vier wagens aan komt zetten, worden Daan en zijn vrienden hardhandig tegen de politieauto's geduwd, gefouilleerd en meegenomen. Niet de kroegbaas, maar zij moeten de nacht in de cel doorbrengen.......

De volgende dag krijgen de jongens te horen dat hun zaak geseponeerd wordt en dat ze niet verder vervolgd zullen worden (!). Ook krijgen ze een caféverbod. De maat is helemaal vol als ze die maandag een stukje in de plaatselijke krant zien over 'agresssieve jongens die een cafébaas mishandeld hebben. Daan wil wraak, maar hoe?
Omslagillustratie: Roelof van der Schans
Ploegsma kinder- & jeugdboeken
ISBN 978 90 216 6574 0
Verschijnt juni 2008
Door Ineke van Nispen (www.plantagebooksandmore.nl)                               *****

Daan, Krijn en Sven mogen van hun ouders niet naar het jongerencafé want volgens hun ouders deugt de kroegbaas niet.
Ze vinden dat zo vooringenomen van hun ouders en zijn zo kwaad dat ze een smoes gaan verzinnen om toch te gaan. De eerste de beste keer al merkt Daan dat zijn vader wel een beetje gelijk heeft en hij gaat er ook liever niet meer naar toe.
Sven daarentegen is heel verliefd geworden die avond en kan niet wachten om er weer naar toe te gaan. Daan laat zich overhalen en gaat mee, maar die avond gaat het goed mis.
Om onverklaarbare reden grijpt de kroegbaas Krijn naar de keel. Sven belt de politie maar als die komt worden de drie vrienden heel hardhandig opgepakt en in de cel gesmeten.
De volgende dag in de krant worden Sven Krijn en Daan als een stel agressieve jongeren afgeschilderd en is de kroegbaas een mishandeld slachtoffer. Daan wil wraak.
Een mooi spannend leesboek dat gemakkelijk wegleest.
Achter in het boek staat waarom Hetty van Aar dit boek geschreven heeft. Het verhaal is echt gebeurd, dit is de zoon van Hetty samen met zijn vrienden echt overkomen.