Kamiel weet zeker dat hij nog geen krasje op Boy's scooter heeft gemaakt nadat hij ermee onderuit was gegaan op het gras. Maar een paar dagen later krijgt hij de rekening gepresenteerd: 800 euro schade zou hij veroorzaakt hebben. Tegen zijn ouders durft hij niks te zeggen, want dan komen ze erachter dat hij op die scooter heeft gereden. Ondertussen wordt Kamiel zwaar ge´ntimideerd door Boy en twee 'getuigen' van de valpartij. Ze voeren de druk op... Wat moet hij doen?
Omslagillustratie: Roelof van der Schans
Ploegsma kinder- & jeugdboeken
ISBN 90 216 188 7 7
Verschijnt juni 2008
Recensie
Pluizuit (
<http://www.pluizuit.be/040907/Poen.htm>)
Wanneer Kamiel een ritje maakt met de scooter van Boy, gaat hij onderuit. Hij bezeert zijn pols maar aan de scooter lijkt niets mis te zijn. De dag nadien komt Boy met een gepeperde rekening af: 800 euro schade zou er aan de scooter zijn. Kamiel weet dat hij belazerd wordt en wil niet betalen. Maar Boy begint hem te stalken. En te bedreigen. Door heel die toestand reageert hij eigenaardig en verliest zijn beste vriend en zijn vriendin. Hij raakt meer en meer in de put, vooral als er ook nog een pizza tegen het raam van hun woonkamer wordt gegooid en de BMW-ster van de auto van zijn moeder wordt gepikt. Hij vindt een andere jongen die net hetzelfde meemaakte maar die had er zijn grote broer bij betrokken en niets betaald. Kamiel probeert ook zijn broer in te schakelen maar dat loopt haast fout af. Nu moet hij het wel aan zijn ouders vertellen...

Dit is een angstaanjagend en tegelijk realistisch verhaal. Onschuldige slachtoffers worden uitgezocht om onder druk heel wat geld te betalen voor iets waar ze helemaal niet verantwoordelijk voor zijn. Kamiel wil zich niet laten doen maar op een aangrijpende manier lees je dan hoe hij de greep op zijn leven kwijtspeelt. Zijn vriend wil niets meer van hem weten, zijn vriendin voelt dat er iets mis is en kan ook niet helpen, zijn ouders mogen niets weten dus alles moet verborgen blijven: zoiets verandert heel je leven. De dreiging van Boy is knap weergegeven, kleine gebeurtenissen verhogen de stijgende spanning. Dit is een realistisch en eigentijds verhaal dat veel lezers in zijn ban zal houden. En hopelijk niet op foute gedachten zal brengen.

Mik Ghys